Una escola de Mataró proposa retardar l’edat del primer mòbil

Aquesta iniciativa va ser proposada per l’escola Sadako de Barcelona i ja s’ha posat en marxa aquest curs per part de l’escola Gem de Mataró

Pablo Asensio i Carmela Ros

Els adolescents utilitzen el mòbil sis hores al dia de mitjana, segons un estudi de Càritas. L’escola Gem de Mataró considera que és important que es visibilitzi que estar tant de temps amb els dispositius electrònics no és bo, i que pot tenir moltes conseqüències dolentes. Per tant, van afegir-se a la nova iniciativa proposada per l’escola Sadako de Barcelona que proposa endarrerir l’entrega del primer mòbil als joves.

Des de l’escola Gem de Mataró creuen que és una bona proposta i que pot generar beneficis a llarg termini. “Donar un mòbil a un adolescent de 12-13 anys és donar-li portes obertes a tot un conjunt de continguts pels quals no és prou madur (violència, continguts pornogràfics, xarxes socials, etc.). Els missatges via WhatsApp molt sovint es malinterpreten i això genera molts conflictes entre ells que es podrien evitar perquè no són capaços d’entendre les claus d’aquest llenguatge.”, comenta Gemma Castanyer, la representant de comunicació. També en creuen que si els nens no tenen temps limitat de mòbil, ells tenen la sensació que han d’estar connectats permanentment i, per tant, deixen de gaudir de les activitats amb plena presencialitat. D’altra banda, s’han adonat que el mòbil és el causant de molts problemes de son entre els joves, molts el tenen a l’habitació i van a dormir molt tard i l’endemà arriben molt cansats a classe.

El centre va iniciar la campanya “DesMÒBILitza’t” seguint la mateixa estructura que l’escola Sadako. Ells conviden a les famílies a què puguin posposar la compra del primer mòbil fins als 16 anys: “La majoria d’adolescents tenen el primer smartphone a 1r d’ESO seguint una dinàmica social establerta, i els pares el solen comprar perquè la resta dels companys del seu fill o filla el té. La voluntat de la campanya és que entre tots, famílies i escoles, fem pinya perquè aquesta decisió es posposi el màxim possible.”

La campanya DesMÒBILitza’t ja ha generat 337 adhesions al manifest i moltes preguntes d’altres AFA’s i escoles sobre com han organitzat la campanya. La iniciativa ha estat molt ben rebuda entre les famílies i sorprenentment també sobretot entre l’alumnat de 6è, que entén la problemàtica de tenir un mòbil a 1r d’ESO.

Aquesta és una campanya que va iniciar l’AFA de l’escola Sadako de Barcelona. Va ser una mare la que va tenir la idea de proposar que, els alumnes que en aquell moment feien 6è de primària, rebin el seu primer telèfon més tard. La iniciativa va triomfar, i només quatre alumnes de 1r d’ESO d’aquella escola tenen mòbil avui dia.

De moment aquesta ha estat una campanya interna del Gem que ha tingut molt ressò als mitjans. A hores d’ara estan estudiant comunicar-la a altres instàncies, però de moment no han engegat els passos.

Des de dins de l’escola Gem són conscients de la diferència entre l’alumnat amb telèfon mòbil i amb els que no el tenen, primer de tot perquè els dispositius mòbils no s’utilitzen durant tota la jornada lectiva. Quan l’alumnat arriba a l’escola, els dipositen en una caixa i no es retornen fins que acaben les classes. “Respecte a l’any passat, hem notat una millora en la comunicació entre ells, i en la possibilitat de fer altres activitats durant el seu temps lliure.” Donat això, ara estan organitzant un torneig d’escacs per l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius els dilluns durant l’hora del pati. L’únic que no en tenen constància del que pot arribar a passar fora de la jornada escolar entre els joves que tenen o no tenen mòbil, però sí que és cert que s’han adonat que aquells que no en tenen no es troben involucrats ni participen en els conflictes que es puguin generar per xarxes o via whatsapp.

La jornada inaugural d’aquest curs va anar a càrrec del director de l’escola Sadako, Jordi Musons, sota el títol: “Educar en l’ús de la tecnologia a casa i a l’escola”. L’escola Gem està pensant a organitzar algun tipus de xerrada per aclarir dubtes i aportar informació sobre el projecte.

Com bé va explicar Gemma, la proposta va ser molt ben rebuda entre les famílies. Aquest és un projecte que pot arribar a créixer mundialment, ser molt gran i canviar molts costums i aspectes dels adolescents d’un futur no molt llunyà.